Британският милиардер Джим Ратклиф заяви, че не иска да плаща "глупава цена" за Манчестър Юнайтед, ден преди крайния срок за подаването на втори оферти за купуването на клуба от Висшата лига.

Ратклиф никога не е крил, че цял живот е привърженик на "Червените дяволи". А в ролята си на собственик на компанията за химически продукти ИНЕОС изпрати своята оферта за закупуването на клуба през февруари.

Настоящите притежатели на клуба – американското семейство Глейзър, започнаха да търсят опции за 20-кратните шампиони, като под този термин се разбира привличането на нов инвеститор със сериозни възможности или потенциална продажба на целия клуб. Те стартираха процедурата през ноември, 17 години след като придобиха отбора на стойност 790 милиона паунда като част от сделка с висока кредитна стойност.

Но каквото и да се случи, всяка продажба на Юнайтед вероятно ще надхвърли най-голямата спортна сделка досега - 5,2 милиарда долара, включително дълг и инвестиции, платени за Челси, коментираха запознати с футболния бизнес експерти пред агенция Ройтерс.

В интервю за вестник "Уолстрийт Джърнъл" Ратклиф описа клуба като "актив на общността", а не като финансов, без това да намалява стойността му.

"Как определяте цената на една картина? Как определяте цената на една къща? Тя не е свързана с това колко струва да се построи или колко струва да се нарисува", каза Ратклиф. Това, което не искам да правя, е да плащам неразумни, глупави цени, за които после да съжалявам. Знам какво е Юнайтед, така че офертата ми e релевантна на това", допълва бизнесменът.

Според информация на телевизия Скай Спортс, до изтичането на крайния срок в сряда очакванията са Юнайтед да получи поне пет оферти за откупуване от Глейзър.