Технологичният гигант „Apple“ се интересуват от закупуването на Манчестър Юнайтед за невероятната сума от 5,8 милиарда паунда, твърди „Daily Star“. Във вторник собствениците на „червените дяволи“ от семейство Глейзър обявиха, че ще продадат клуба, след като се поддадоха на исканията на тези фенове, които настояваха за тяхното оттегляне от клуба.

В последните дни се писа, че американските бизнесмени искат за отбора между 6 и 8 милиарда паунда, а шефовете на „Apple“ са изразили интерес към сключване на потенциална сделка.

„Apple“ е най-голямата технологична компания в света с годишен приход от почти 326 милиарда паунда и прогнозна нетна стойност към този месец от 2 трилиона паунда. Базираната в Калифорния компания до момента не придобивала футболен клуб с размера на Юнайтед.

Главният изпълнителен директор на „Apple“ - Тим Кук, лично е изразил желание да проучи ползите от евентуалното закупуване на Ман Юнайтед и ще организира разговори с банките, които са наети със задачата да ръководят процеса по продажбата, сред които е и „The Raine Group“, която беше и в основата при смяната на собствеността на Челси по-рано през годината.

Част от плана на Кук може да включва финансиране от „Apple“ за изграждането на нов модерен стадион, който ще бъде считан за най-добрия в света. Ако „Apple“ сключи сделка, това ще направи Юнайтед най-богатият клуб в света.

Глейзър купиха Юнайтед през 2005-а година, но през годините натрупаха негативна репутация сред привържениците на „червените дяволи“, а повратният момент дойде след присъединяването на клуба към проваления проект за Европейската Суперлига миналата година.

В следващия месец семейство Глейзър ще преговарят със заинтересованите страни, преди да съставят списък с потенциалните купувачи, сред които се очаква да бъде и британският милиардер сър Джим Ратклиф.