Английската футболна асоциация публикува мотивите, с които наложи наказание от 3 мача и глоби със 100 000 лири нападателя на Манчестър Юнайтед Единсон Кавани. Уругваецът бе санкциониран, защото използва думата "negrito" при комуникация със свой приятел в Инстаграм през октомври.

В испанския език въпросната дума няма негативна конотация и се използва за обръщение към приятел, но в Англия ситуацията е по-различна. Въпреки това от мотивите за решението става ясно, че Регулаторната комисия към ФА не смята Кавани за расист и той не е бил наясно, че използва неподходящ език, но парадоксално наказанието му за расизъм остава.

"Комисията остана удовлетворена, че играчът е написал отговора си на съобщение от свой приятел от Уругвай, без то да е проектирано или предвидено да бъде расистко или обидно нито за неговия приятел, нито за други, четящи съдържанието на публикацията в Инстаграм", посочва тричленната комисия.

"Подобно заключение беше подкрепено от всички налични доказателства, свързани с обстоятелствата, при които е направена публикацията и с оглед на характера и отговора на играча. Не е достатъчно обаче играчът просто да не е имал такива намерения, за да се избегне наказание", посочват още от Футболната асоциация.

В решението се казва още, че е нормално Кавани да не е наясно с културата и традициите в Англия, в която живее от едва няколко месеца, но Футболната асоциация е изненадана от факта, че Манчестър Юнайтед като клуб не си е направил труда да обясни на играчите какво е допустимо и какво не.

Заради наказанието той пропусна шампионатната победа с 2:1 над Астън Вила, загубата с 0:2 от Манчестър Сити за купата на Лигата и няма да може да играе в срещата с Уотфорд от третия кръг за Купата на Англия.

В Южна Америка и най-вече в родината на Кавани Уругвай решението да бъде наказан бе прието много остро. Според Уругвайския футболен съюз Английската футболна асоциация е тази, която извършва "дискриминационен и расистки акт", а не играчът, тъй като наказва "цялата наша култура и целия наш начин на живот".