Сър Александър Матю “Мат” Бъзби (починал 20 януари 1994 г.) е роден на днешната дата 26 май през далечната 1909 г. Шотландският футболист и мениджър е известен основно с кариерата си като мениджър в Манчестър Юнайтед, където си съперничи по дълъг престой и успехи само със Сър Алекс Фиргюсън.

Мениджър на „червените дяволи” от 1945 до 1969 година и отново през сезона 1970/71. Той е най-дълго работилият мениджър в историята на Юнайтед. След самолетната катастрофа през 1958, когато загива целият отбор с изключение на Мат Бъзби, Бил Фолкс и Боби Чарлтън, шотландецът се заклева да възроди Юнайтед и да направи клуба най-добрия в Европа. Десет години по-късно Манчестър Юнайтед печели Купата на Европейските шампиони. През май 1996 година на входа на стадион „Олд Трафорд” е издигната бронзова скулптура на великия треньор.

Мат Бъзби като футболист обаче е играл в двата най-големи съперника на Юнайтед – Манчестър Сити и Ливърпул.

Бъзби даже получава предложение да стане помощник-треньор в Ливърпул, което отхвърля. Тогава той заема вакантното място на мениджър в Манчестър Юнайтед и в продължение на 25 години работа в клуба печели 25 трофея.

59 години от деня на голямата трагедия на Манчестър Юнайтед