Днес се навършват 64 години от самолетната трагедия в Мюнхен. На 6 февруари 1958 година половината отбор на Манчестър Юнайтед загива при самолетна катастрофа.

23 души загиват при трагедията, а сред тях са осем футболисти на Манчестър Юнайтед, осем журналисти, четирима пътници и трима от ръководството на английския клуб.

Роджър Бърн (28), Еди Колман (21), Марк Джоунс (24), Дейвид Пег (22), Томи Тейлър (26), Джеф Бент (25), Лиъм Уелън (22) и Дънкан Едуардс (21) всичките загиват, заедно с клубния секретар Уолтър Крикмер, треньора Томи Къри и наставника Бърт Уолей.

В първи четвъртфинал за КЕШ Манчестър Юнайтед побеждава Цървена звезда с 2:1. В Белград на реванша англичаните само за половин час довеждат резултата до 3:0 с два гола на Боби Чарлтън и един на Денис Вайълет. След това обаче домакините се окопитват и стигат до крайното 3:3 след две попадения на Бора Костич и едно на Лазар Тасич.

Полет 609 на Британските европейски авиолинии каца в Мюнхен с полет от Белград, за да презареди преди да се отправи към Манчестър. "Червените дяволи" тъкмо са завършили 3:3 срещу Цървена звезда и по този начин се класират за полуфиналите в турнира за Купата на Европейските шампиони /КЕШ/.

Заради лошите атмосферни условия и проблем в двигателя, първите два опита за излитане са неуспешни. Пътниците дори са свалени от самолета и изглежда вероятно да пренощуват в Мюнхен. Звездата Дънкан Едуардс дори пуска телеграма, в която обяснява, че всички полети са отменени и ще се прибере на следващия ден.

Капитанът Джеймс Тейн все пак решава да направи трети опит за излитане. По това време на пистата вече се е натрупал сняг, който образува киша в края на пистата. Първоначално изглежда, че самолетът ще полети, но малко след като се отделя от земята, машината катастрофира фатално.

Пилотът Тейн и вратарят на Юнайтед Хари Грег са от малкото без сериозни наранявания и с общи усилия пренасят оцелелите на безопасно разстояние, тъй като има опасност самолетът да се взриви.

Вратарят на отбора, североирландецът Хари Грег се превръща в герой. Успява да измъкне от пламтящия самолет първо Боби Чарлтън, а после и Денис Вайълет, като ги хваща за крачолите. После връзва изпадналия в несвяст Боби за една излетяла от самолета в нивите седалка. След това чува детски писък и се втурва да извади 22 месечната Венона, а покрай нея и майка и Вера Лукич.

Мюнхенската катастрофа слага край на един от най-добрите отбори в историята на английския футбол. Към момента на трагедията Юнайтед се бори за трета поредна титла като изостава с 6 точки зад лидера Уулвърхемптън 14 кръга преди края. Те са и на своя втори пореден полуфинал за КЕШ, и нямат загуба от 11 мача.

Тринайсет дни по-късно за купата на Англия Манчестър Юнайтед побеждава Шефилд с 3:0.

Бъзби решава да направи нов отбор с младоците Джордж Бест и Денис Лоу. Десет години по-късно през 1968 година Манчестър Юнайтед става европейски клубен шампион. Мигът, в който взима купата в ръцете си, Бъзби поглежда към небето, разплаква се и казва: "Тази купа е за вас".