Ливърпул е "най-нещастният" отбор в Премиършип, докато Манчестър Юнайтед е тимът с най-много късмет. Това твърди сериозно изследване, осъществено от ESPN, Intel и университета в Бат.

Мърсисайдци са загубили цели 12 точки през изминалия сезон в мачове, повлияни от грешно отменени голове или неправилни решения за дузпи и червени картони.

В същото време Юнайтед е спечелил 6 точки в повече, благодарение на грешни решения в полза на "червените дяволи". Шампионите от Ман Сити също са сред отборите с повече късмет.

Според изследването, Хъдърсфийлд е трябвало да изпадне вместо Стоук, ако съдиите всеки път взимаха правилните решения.

Друга интересна закономерност е, че Брайтън щеше да завърши с 6 места по-нагоре, изкачвайки се до девето, което значи и 11,5 милиона паунда в повече от наградния фонд. Лестър пък щеше да завърши на 14-а позиция вместо на девета или с 9,7 милиона по-малко.

Четвъртият Ливърпул щеше да смени местата си с втория Юнайтед, а шампионът от Сити щеше да остане на 3 точки от завоюваните 100 точки.

Как действа изследването?

Екип от изследователи с бившия съдия от Висшата лига Питър Уолтън, е анализирал записите от всеки един мач от сезона в Премиършип, гледайки за различни ситуации като:
- Голове, които е трябвало да бъдат отменени
- Голове, които са некоректно отменени
- Неправилно отсъдени дузпи (когато са реализирани)
- Дузпи, които е трябва да бъдат отсъдени
- Неправилни решения за червен картон
- Инциденти с червен картон, които не са видени
- Голови, вкарани след края на продължението
- Голове с рикошет

След като една от въпросните ситуации бъде установена, се анализира алтернативен развой на мача, използвайки модел, в който се взимат предвид силата на отборите, формата и домакинството предимство.

Например: При равенството на Ливърпул с Манчестър Юнайтед 0:0 на "Анфийлд" на 14 октомври изследването стига до извода, че отборът на Юрген Клоп е трябвало да получи дузпа в 63-ата минута и съответно мачът да завърши 1:0.

Асистент професорът в Бат Томас Къран споделя, че системата минава хиляди пъти през един и същ мач, за да даде най-вероятния резултат при правилни съдийски решения. Според него проектът е "едно от най-детайлните изследвания, които някога сме правили."

Според бившия съдия Уолтън пък "резултатите демонстрират влиянието и важността на съдийските решения в един мач."

"Премиършип реши да не въвежда VAR за следващия сезон, така че е интересно да видим колко голямо влияние ще има късметът."