Както традицията повелява, първият значим трофей в английския футбол ще се разиграе още преди началото на март. От 18,30 часа на митичния „Уембли“ Манчестър Юнайтед и Саутхемптън ще си оспорват Купата на лигата, след като прескочиха всичките си препятствия по пътя до финала. Двубоят можете да наблюдавате в пряко предаване по DIEMA SPORT и онлайн на GONG PLAY.

„Червените дяволи“ се справиха последователно с Нортхемптън Таун (3:1), Манчестър Сити (1:0), Уест Хем (4:1) и Хъл Сити (2:0 и 1:2 в полуфиналите), докато техният съперник елиминира Кристъл Палас (2:0), Съндърланд (1:0), Арсенал (2:0) и Ливърпул (1:0 и 1:0 в полуфиналите). Напълно в духа на британските традиции предстоящият двубой ще бъде класическия дуел между жадния за претендент слава и далеч по-опитния боец.

За Саутхемптън това е едва вторият финал в турнира, до който тимът се добира. Единственият друг случай е през 1979 година, когато „светците“ отстъпват с 2:3 срещу фамозния Нотингам Форест на Брайън Клъф. Тогава Дейвид Пийч дава ранен аванс за Саутхемптън, преди два гола на Гари Биртълс и един на Тони Уудкок оформят пълния обрат за Форест. Ник Холмс връща надеждите на „светците“ с попадение в 88-ата минута, ала трофеят си остава непостижим блян.

Юнайтед е съвсем друга история – манчестърци имат 4 Купи на Лигата в своята витрина, като печелят точно половината от финалите, в които са играли. Най-скорошният успех бе през 2010 година, когато „червените дяволи“ пречупиха Астън Вила с 2:1 на „Уембли“, което прави сър Алекс Фъргюсън последният мениджър на клуба, вдигал въпросния трофей. За сегашния наставник Жозе Моуриньо ще бъде чудесно, ако още в първия си сезон на „Олд Трафорд“ добави още една успешна страница в клубната история.

Моментната форма определено е в полза на Юнайтед, който е в серия от 5 поредни победи във всички турнири, а Златан Ибрахимович не спира да бележи. Шведският ветеран достигна вече общо 24 гола и определено ще бъде главното оръжие на Специалния. 35-годишният ветеран вече има две попадения в турнира, като няма начин да не опита да увеличи сметката си.

За Саутхемптън всичко тръгна в низходяща посока след втората победа над Ливърпул в полуфиналите, като отборът на Клод Пюел регистрира три поредни загуби – 0:5 от Арсенал във ФА Къп, 1:2 от Суонси и 1:3 от Уест Хем в първенството. Едва миналия кръг „светците“ сложиха край на свободното падане с категорично 4:0 над Съндърланд.

И още преди мача:

- За Саутхемптън това ще е шанс да прекъсне 31-годишната суша без трофей. За последно „светците“ спечелиха ФА Къп през 1976 година, когато победиха с 1:0 във финала… именно Манчестър Юнайтед.

-За Жозе Моуриньо това би била четвърта Купа на Лигата. Португалецът спечели турнира три пъти като мениджър на Челси. Само Брайън Клъф и сър Алекс Фъргюсън са печелили повече пъти трофея – по 4.

- Саутхемптън за първи път ще има мач на „Уембли“ от 2010-а насам. Преди 7 години южняците пътуваха до знаменития стадион в Лондон, за да победят Карлайл във финала за Джонстънс Пейнт Трофи.

- „Светците“ могат да пуснат абсолютен дебютант във финала. 29-годишният Мартин Касерес се присъедини към отбора през миналата седмица, като впечатли Клод Пюел в своя пробен период. За уругваеца, който е играл още за Барселона и Ювентус, това би бил първи досег въобще до английския футбол. В игра се очаква да се завърне рекордната покупка Софиан Буфал.

- Арменският маестро Хенрих Мхитарян пропуска мача за Юнайтед. Бившият ас на Борусия Дортмунд се контузи в реванша срещу Сент Етиен от Лига Европа. Майкъл Карик, който също пострада в мача, ще е на линия, докато за Фил Джоунс треньорският щаб ще решава в последния момент.

- Само Ливърпул е играл повече финали за Купата на Лигата от Юнайтед. За „червените“ дяволи това е 9-о участие в битката за трофея, докато големият им враг има 12 финала. Само Арсенал пък е губил повече финални двубои в надпреварата – лондончани дотук са преглътнали 5 поражения.

- Моуриньо никога не е губил финал за която и да е от двете купи в Англия. Освен трите си триумфа с Челси в Купата на Лигата, португалецът печели и ФА Къп през 2007.

- Саутхемптън е едва вторият тим в историята, който стига до финала без да допусне гол. Единствено Тотнъм го е правил през сезон 1981/1982. Тогава обаче „шпорите“ губят битката за трофея с 1:3 срещу Ливърпул.

- Последният мач за Юнайтед на домашната сцена преди финала:

- Последният мач на Саутхемптън преди финала: