Висшата лига се завръща след паузата за световните квалификации и предстои по-интересна битка от всякога.

Представянето на отборите около Коледа често подсказва какво можем да очакваме през втория полусезон.

Съревнованието за челните места е ожесточено, но дали отборите ще запазят добрата си форма докрая на сезона?

Ето няколко неща, за които да бъдем нащрек при завръщането на Премиършип.

Ще намери ли Моуриньо пътя към победата за Юнайтед?

Манчестър Юнайтед се намира на 8 точки от първата позиция, а ако в предстоящото дерби с Арсенал на "Олд Трафорд" изоставането се увеличи, това ще отдалечи още повече "червените дяволи" от шансовете им за титлата.

"Топчиите" изглеждат в доста по-добра форма, а Юнайтед е спечелил само един от последните си 3 мача (срещу Суонзи с 3:1).

Освен с по-трудния съперник, наставникът Жозе Моуриньо ще има проблеми и с контузиите в състава. Седем от играчите на Специалния може би ще пропуснат тази среща. Със сигурност това важи за трима - наказания Златан Ибрахимович и дълготрайно контузените Ерик Байи и Крис Смолинг.  Под въпрос са Уейн Рууни, Маруан Фелаини, Антонио Валенсия и Люк Шоу. 

Разбира се, дербито ще бъде изключително интересно и заради историята между двата клуба, както и вечната битка между Жозе Моуриньо и Арсен Венгер.

Може ли този път Арсенал да запази добрата си форма и през зимата?

Арсенал е непобеден във вече 10 мача във Висшата лига и дава признаци, че е един от претендентите за трофея.

Често обаче в миналото, "топчиите" са стартирали ударно, но не са успявали да запазят формата си.

Възпитаниците на Арсен Венгер отчаяно ще търсят победата, след като завършиха 1:1 с Тотнъм и изостанаха с две точки от лидера Ливърпул.

"Артилеристите" са отбелязали 24 гола в първенството през този сезон, докато предстоящият им съперник Манчестър Юнайтед има на сметката си 16. Попаденията, които лондончани са допуснали също са по-малко от тези попаднали във вратата на "червените дяволи".

Моментната форма на Арсенал го прави фаворит в двубоя. Има шанс обаче Ектор Бейерин да пропусне срещата. Алексис Санчес пък, който имаше травма, игра за страната си Чили, което дава предпоставки, че ще бъде в състава за срещата, ако контузията му не се възобнови.

Запълни ли Манчестър Сити пукнатините?

Манчестър Сити заяви, че може би е намерил пътя на победата след успехите над Барселона и Уест Бромич. Домакинското равенство с Мидълзбро (1:1) обаче и по-ранната загуба от градския съперник Юнайтед, постави някои въпросителни пред наставника Пеп Гуардиола.

С победата с 4:0 над Бромич, Сити прекъсна серия от три мача без победа и заблуди, че е поел правилния път.

Отборът обаче започна да се пропуква, когато играчите на Мидълзбро упражниха натиск.

Гуардиола трябва да намери баланса срещу Кристъл Палас, който не се представя особено добре и се намира на 16-ата позиция в класирането. В противен случай, испанецът рискува да остави отбора си в неизгодна позиция, отдалечавайки го от първото място.

 Въпреки съперника, който на пръв поглед не е опасен, миг невенимание в редиците на "гражданите" може да им коства много.

Способен ли е Челси да продължи убийствената си голова серия?

Италианецът Антонио Конте напълно преобрази Челси, повеждайки го в невероятна победна серия. "Сините" не стартираха сезона по най-добрия начин, но намериха пътя на успеха и вече имат 5 поредни победи на сметката си.

Не само това, отборът е вкарал 26 попадения от началото на кампанията, като цели 16 от тях са вкарани в последните пет победи.

Атаката на лондончани е в изключителна форма, като Диего Коста и Еден Азар са сред първите трима на голмайсторите на първенството.

Защитата, която имаше проблеми на старта, няма допуснат гол в нито една от тези победи, което прави Челси основен претендент за лидерската позиция.

Шансовете да продължи доброто си представяне са големи, тъй като съперникът му в 12-ия кръг е Мидълзбро, който се намира в долната половина на таблицата. Въпреки това, Боро не трябва да бъде подценяван, тъй като стигна до равенствата с другите фаворити Арсенал и Манчестър Сити.

Ще продължи ли Ливърпул да рисува на терена?

Формата на лидера в класирането Ливърпул е другото нещо, на което трябва да се обърне внимание.

Юрген Клоп възроди "мърсисайдци" със своята философия и ги изкара начело за първи път от няколко сезона насам.

Нападанието на тима наказва всеки изпречил се на пътя му, вкарвайки 10 гола в последните два мача.

Ливърпул гостува на Саутхемптън в 12-я кръг, а контузия по време на световните квалификации на Адам Лалана може да причини леки проблеми в състава.

Отборът заяви, че отново има място на челните позиции и има амбициите скоро да не слиза от там.

Склона съм да им вярвам, тъй като са непобедени вече в 9 мача в Премиършип. Мачът срещу "светците" е от изключително значние, тъй като отборът има реален шанс за титлата, ако продължи изключителната си серия и през зимата.

Ще помогне ли Кейн на Тотнъм, да разгърне пълния си потенциал?

Тотнъм пък доказа, че има място на челните позиции, след като е непобеден във всички 11 мача от началото на сезона във Висшата лига.

"Шпорите" показваха завидна форма в защита допускайки само 6 гола от старта насам. От нападението пък липсваше ключовият играч Хари Кейн, който вкара още в първия мач след завръщането си от контузия и то в дербито срещу Арсенал.

Със сигурност англичанинът ще добави нужната класа на отбора и това дава предпоставки да не отписваме "шпорите" от битката за титлата. Запази ли тимът формата в защита и с помощта на Кейн в нападание, серията без загуба може да стане още по-дълга.

Тотнъм приема 17-ия Уест Хем на свой терен. Това не би трябвало да притесни възпитаниците на Маурисио Почетино, но Димитри Пайе, който отбеляза за Франция по време на световните квалификации, може да създаде проблеми на иначе желязната им отбрана.