Ако сте склонни към депресия или самоубийство, за нищо не света в момента на гледайте мачове на Манчестър Юнайтед. Или със сигурност поне не на "Олд Трафорд". "Театъра на мечтите" отдавна го няма. Емоциите, головете, обратите в последните секунди, учестеният пулс….Всичко това изчезна.

А на негово място се появи безсмислието и безвремието. Появи се "Театъра на абсурда". Дори и най-големите врагове на този отбор едва ли са му пожелавали такава участ. Макар и да не си го признават, дори и те не са искали да се лишат от такъв конкурент във Висшата лига.

Да, душата на Манчестър Юнайтед вече е празна. Tози отбор просто не е способен да вълнува. Този отбор вече дори не може да бъде мразен. Той не преживява нищо и не носи нищо. Безразличие. Най-страшното.

Разбира се, най-лесното нещо на света в момента е да се намери виновник. Всички пръсти са насочени към Луис Ван Гаал, а търпението дори и на най-спокойните фенове на тима, вече е част от историята. Кога?!? Кога холандецът ще даде възможност на "червените дяволи" отново да дишат? Това е въпросът, който всички задават, естествено, с основание.

Защото в последните месеци Ван Гаал обезличи Юнайтед и го превърна в посредствен отбор, който изпитва стряскаща невъзможност да радва хората. Отбор, който просто не може да намери път към вратата на съперника си, а в редките случаи, когато стигне до нея, панически отстъпва назад. Макар и да има играчи, за които бяха отделени над 250 млн. паунда в последната година и половина.

Ван Гаал обаче не е единственият виновник. Грешните стъпки след напускането на сър Алекс Фъргюсън започнаха с назначението на наследника му. Дейвид Мойс направи единственото нещо, което не трябваше – за кратко време разруши идентичността на Манчестър Юнайтед и го превърна в отбор, който не се различава много от всички останали.

А те спряха да се страхуват, когато играят срещу него. "Червените дяволи" загубиха шампионския си манталитет и вярата, че носят нещо специално в себе си. Ван Гаал положи много усилия, за да го върне и имаше променлив успех. Но в крайна сметка се провали.

Не всичко обаче е загубено. В клуба все още има човек, който носи спомена от отминалото време. Човек с 963 мача за отбора и 25 спечелени трофея. Райън Гигс посвети живота си на Манчестър Юнайтед и знае как да извади тима от будната кома в момента. Уелсецът е способен да върне емоцията, трепета, харизмата. И трябва да получи възможност да го направи. Всичко друго ще удължи агонията.