Манчестър Юнайтед изживява тежък период. След напускането на сър Алекс Фъргюсън на преден план излезе Дейвид Мойс, който скоропостижно си тръгна, за да дойде времето и на Луис ван Гаал, който беше чакан като месия на "Олд Трафорд".

Трансферните действия на холандеца говореха само за едно - завръщането на "червените дяволи" на върха в Премиършип. Предсезонната подготовка тръгна великолепно, бяха прегазени отборите на Реал Мадрид, Рома и Ливърпул, а това стана по време на американското турне на тима.

Стигна се до официалните мачове и започнаха критиките по адрес на специалиста, те бяха далеч по-различни от тези спрямо Мойс.

Първият проблем дойде с проблемната адаптация на играчите му към неговата новаторска схема, като основното беше използването на 3-ма централни защитници. След поредица от неудачи Луис премина на обичайната за Англия схема 4-4-2, но и това не беше панацеята, която да помогне.

Последва серия от контузии на основни играчи в атаката и защитата, която по принцип не беше особено надеждна след напускането на лидерите Рио Фърдинанд и Неманя Видич.

Минаха месеци, но проблемите продължават с пълна сила. Буквално всяка седмица привържениците очакват новини за пълния лазарет, а най-постоянните новини идват от бюлетина с контузените футболисти.

В последния уикенд в мача с Арсенал жертва падна Люк Шоу, който получи травма в глезена след сблъсък с Алекс Окслейд-Чембърлейн.

Струващият 30 милиона паунда нов футболист ще има нужда от сериозно възстановяване. Той ще е аут поне две седмици, които ще го извадят от мачовете с Хъл и Стоук Сити. Вероятно той ще се върне на терена около 8-ми декември, когато Юнайтед  гостува на бившия тим на футболиста Саутхемптън.

Шоу не е единственият в лазарета на Юнайтед. В него са защитниците Маркос Рохо, Фил Джоунс и Рафаел. Дейли Блинд също не е на разположение на сънародника си Ван Гаал.

Няма как да не се замисли човек няма ли някакво проклятие над "червените дяволи" след напускането на Фъргюсън.

Все пак има и положителни новини около отбора. Радамел Фалкао започна физическа подготовка, но до този момент той не оправдава и част от възложените му надежди. В защитата се очаква завръщането на Джони Еванс, който не е играл от септември, което означава, че ще му трябва време, за да е в пълен тонус за игра. Но има липса на качествени футболисти в отбрана.

С талантливи младежи и универсални ветерани Ван Гаал ще трябва да реализира грандиозните планове за отбора през втората половина на сезона. Няма ли да е късно? Борбата за място в топ 4 става жестока.

В класирането след 12 кръга Юнайтед е 4-ти с 19 точки, но със същия точков актив са още Нюкасъл, а на точка зад тях дебнат Уест Хем и Суонзи. На две са Арсенал, Евертън и Тотнъм. "Червените дяволи" са зад съгражданите си от Сити, а разликата е 5 точки. Първите две места са мираж.