Въпреки че все още е много рано за генерални оценки и прогнози в Шампионската лига, след първите мачове в групите, а и проследявайки фаворитите в мачовете от родните им първенства, вече тенденциите могат да бъдат посочени.

Както и миналата година, основните претенденти за трофея отново са испанските грандове Барса и Реал. Миналата година може би само жребият, противопоставил ги на полуфиналите, предотврати провеждането на Ел Класико във финала на „Уембли“. Леките колебания, които имаха и едните, и другите в началото на сезона, не могат да прикрият огромната класа на каталунците и „Белия балет“, открояваща ги на фона на останалите големи.

Странно, но особено издишат английските представители в турнира и с показаното не вдъхват доверие във възможностите си поне на този етап. Това, че Манчестър Юнайтед бе на секунди от домакинска загуба от Базел, а „шумният му съсед“ Сити бе смазан като игра от мощния Байерн снощи, не говори в полза на британците.

И ако трябва да търсим скрит фаворит в Лигата, то това са именно баварците. Те минаха като валяци през милионерите от Англия, мачкат в немското първенство, а да не забравяме, че ще имат и допълнителната мотивация от мястото на финала - „Алианц арена“.

И все пак, с всичките условности, идващи от ранния етап, главните претенденти за финала са испанските аристократи. Освен, ако на по-ранен етап не се срещнат отново помежду си.