Председателят на официалния фен клуб на Манчестър Юнайтед в България Емил Йорданов даде интервю за GONG.BG, в което разказа за едно специално събитие - идването в България на Пол Скоулс. Легендарният полузащитник на „червените дяволи“ пристига на 29-ти март за среща с всички почитатели на футбола в България. Билетите вече са в продажба, като събитието ще се състои във Велико Търново, в „Двореца на културата и спорта“ и ще продължи цели 3 дни. Йорданов говори за визитата на Скоулс в България, както и за много други теми, свързани с фен клуба и самият отбор на Манчестър Юнайтед.

Здравейте, господин Йорданов! Да започнем от голямото събитие, за което сме се събрали всъщност – идването на Пол Скоулс в България. Как се съгласява футболист от такава величина да отдели от личното си време, за да се докосне до своите почитатели в друга страна?

"Това е дълга история. Преди няколко години започнахме да каним на гости бивши играчи на Манчестър Юнайтед. Успяхме да доведем редица играчи от по-старото поколение, които да разкажат невероятни истории за клуба. След това започнахме с по-младото поколение. Това в не малка степен се дължи на големия брой фенове в България, които са част от официалния фен клуб. Самият клуб Манчестър Юнайтед оценява това, като с гордост мога да заявя, че в Европа за трета поредна година сме на 2-ро място по брой членове, както и 4-то в световен план. Ние се конкурираме успешно с държави, които имат далеч по-голям финансов и чисто човешки ресурс".

Вие стояхте в организацията за друго събитие, провело се преди броени месеци във Велико Търново, където докарахте цял отбор легенди на Манчестър Юнайтед, за да изиграят специален шоу мач срещу шампионския тим на Етър от 1991-а година. Как успяхте да организирате подобно събитие?

"Искам да благодаря на Лий Мартин на първо време, който изключително много хареса Велико Търново по време на един от съборите ни. В сравнение с начина, по който каза, че е бил посрещнат в други страни, определено мога да твърдя, че ние сме най-гостоприемните домакини. Когато се върна в Манчестър той сподели своите впечатления от България и след известно време той сподели, че има интерес да направи такъв демонстративен мач с местен български отбор. Това беше страхотен шанс за пръв път да съберем шампионския отбор на Етър заедно. Веднага се съгласих, без изобщо да питам условия, разходи и т.н. Най-хубавото нещо от този двубой беше обединението, което видях на стадиона. Напомни ми за прекрасните сцени на лятото на 1994-та година. Имаше организация в памет на Трифон Иванов в 3-та минута. Това е магията на футбола, която искам да остане завинаги в сърцата на феновете, за да замени омразата".

Вие не затваряте тези събития само в рамките на фен клуба на Манчестър Юнайтед, а напротив, давате възможност на максимално широк кръг от хора възможност да участват.

„Сигурен съм, че много хора ще дойдат просто така, за да видят този човек, който е допринесъл изключително много за световния футбол. Всички искаме да виждаме такива сърцати играчи, които да се раздават за своите клубове. Затова този човек е обичан от много и играчи и много фенове. Убеден съм, че ще има много хора, които не са фенове на Манчестър Юнайтед, които ще посетят с интерес това събитие“.

Това е страхотен повод и за много млади футболисти да видят Скоулс отблизо и на живо. Самият никога не съм чувал лоша дума за този играч.

"Няма и да чуете. Той правеше всичко за клуба, защото е юноша на отбора. Затова съм станал и почитател на клуба, тъй като именно това налагане на местни момчета, закърмени с една идея, пасна изключително добре на сърцето ми. Скоулс е Скоулс и се води с голямо уважение сред приятели, фенове и бивши съотборници".

Разкажете малко и за самия фен клуб, колко голям е той наистина?

"В момента има 700 официални членове, постоянно имаме и нови заявки за членство. Постоянно се опитвам да обясня, че не може единственият приоритет при изявяването на желание за членство да е отиването на мач. Като официален фен клуб ние имаме гарантирани билети за всеки домакински мач на отбора и колкото повече хора сме, толкова повече билети ни дават. Опитвам се да обясня също, че чрез плащането на членския внос ние подпомагаме и клуба. Именно феновете сме най-големите спонсори на футболните клубове, като вземем предвид, че всеки на практика си плаща, за да е част от семейството. Това да си част от фен клуба не включва само ходенето да видиш отбора на живо на мач. Самият клуб уважава тези фенове, които са сериозни в дългосрочен план".

Трудно ли се възпитава българският фен да си плаща?

Много трудно, да. Аз имах този проблем, когато създавахме фен клуба. Трябваше да се съберем 50 човека, което не беше трудна задача. Първата година изпълнихме условията и се надявахме да ни признаят като официален фен клуб. През втората година обаче дойдоха проблемите, тъй като бяхме изпълнили условията, но признанието все още липсваше. При тези обстоятелства беше още по-трудно да убедя хората, защото си мислят, че аз съм ги излъгал. Това беше и същата година, в която Митко Бербатов подписа с Юнайтед и клубът искаше да види дали сме сериозни или го създаваме само заради него. Това беше труден период, за да успеем да убедим хората да продължим напред, но на 17-ти юли 2008-а година все пак получихме дългоочакваното признание. Чувството беше неописуемо. През последните години и трудностите вече изчезнаха, тъй като феновете се убедиха, че всеки, който си плати, в крайна сметка отива и на мач. Българският фен клуб на Манчестър Юнайтед има страхотна репутация в Англия.

Защо българските фенове обаче генерално нямат добро име? Защо имаме такъв проблем с футболното хулиганство?

Единственият начин да се пребори това е със закон. Във Великобритания правилата са много стриктни, особено с въвеждането на наказания за забрана на посещението на стадион. Наказанията започват от 6-7 години и има камери навсякъде. Само по този начин може да се дисциплинират феновете. Тук също имаме закони, но те не са достатъчни, за да стреснат някой, който е решил да прави проблеми. Със закони може да се спре това нещо, но за съжаление злобата, омразата и завистта е това, което никога няма да бъде изкоренено. Това е много сериозен проблем в България.

В личен план вие доволен ли сте от случващото се в Манчестър Юнайтед през този сезон?

Аз съм твърдо зад Оле Гунар Солскяер, защото ситуацията, в която той пое отбора беше изключително сложна. Той е голяма легенда и един изключително уважаван човек, с когото съм имал честта лично да се срещна. Относно неговите мениджърски качества мога да се изкажа може би след няколко трансферни прозореца. Това, което той направи обаче, да вкара няколко момчета от школата, е действие, за което мога да му кажа само евала. Когато обаче играеш с младежи, трябва всички да сме наясно, че грешки ще има и ще е необходимо време. Преходът е труден, но мисля, че с налагането на тази политика до няколко години Юнайтед ще е отново там, където беше преди. Сред феновете сме твърде непостоянни и винаги чакаме да нападнем отбора при първия лош резултат. Както казваше сър Алекс, ако не можеш да ни подкрепяш, когато падаме, не ни подкрепяй, когато печелим.

Вие вече казахте, от кои играчи сте доволни, но от кои не сте особено доволни?

Един Алексис Санчес е типичен пример на играч, който очевидно беше воден само от парични цели. Той е голямо разочарование за мен. Лукаку и Матич са другите хора, от които бях разочарован по различни причини. Не знам цялата истина зад слабите им представяния. Липсата на спортен директор е голям проблем. Ед Уудуърт е отличен бизнесмен, който уговаря чудесни финансови условия за клуба, но ние като фенове искаме да виждаме продукта на терена. Искам отново да видя себераздаване и игра за фланелката на Манчестър Юнайтед.

За финал. След голямата следа, която остави Димитър Бербатов в отбора, вярвате ли, че отново ще видим българин в състава на „червените дяволи“?

Аз лично не вярвам това да се случи. Ще бъда повече от щастлив обаче, ако стане. Помня невероятната еуфория, когато Бербатов подписа. С Митко сме страхотни приятели и се надявам, че той също ще дойде във Велико Търново. За момента обаче не виждам друг български футболист да достигне до това ниво.