Ръководителят на официалния фен клуб на Манчестър Юнайтед в България – Емил Йорданов, ни разказа за тазгодишния национален събор на феновете на "червените дяволи" и срещата с легендарния Артър Албистън.

- Този уикенд се състоя деветият национален събор на Официалния фен клуб на Манестър Юнайтед в България. Разкажете за емоциите през тези дни?
- Съборът мина на изключително високо ниво. Бяхме се подготвили отлично за посрещането на легендата Артър Албистън. Посрещнахме го с гайди, защото все пак е шотландец, и по стара българска традиция подготвихме питка за специалния гост. Децата от вокална група “Пеещи Камбанки” изпълниха химна на Манчестър Юнайтед, след което всички фенове се включиха и запяха. Артър Албистън се просълзи от вълнение, което означава изключително много за нас.  По време на събора обсъдихме предстоящите ни групови посещения на всички домакински мачове на отбора през новия сезон. Всеки, който поднови членството си до 30 юли, ще има възможността да присъства на мачовете, като специално сме ангажирали  туристическа агенция, която да организира пътуването и престоя. Също така, представихме новите си фенски артикули – плажна кърпа и козметичен сет Red Brand.

- Как премина срещата на Aртър Албистън с феновете на "червените дяволи"?
- Албистън ни разказа за най-интересните си моменти в Юнайтед. Много от феновете го заливаха с въпроси, а това определено го зарадва. Остана много впечатлен от организацията и отношението на българските фенове. Срещна се и с мометата от футболния клуб Етър Велико Търново, като стисна ръката на нападателя и му каза, че ще вкара гол на следващия си мач, което наистина се случи - спечелиха срещу ЦСКА! Абсолютно всички фенове се снимаха и събраха автографи от Артър Албистън. Чувствахме се страхотно в компанията му!

- Какво сподели легендата по време на организираната работна среща?
- Сподели ни, че феновете на Юнайтед винаги са били най-добрите и най-шумните. По време на мач, отборът е получавал несравнима подкрепа от привържениците. Разказа ни и много други истории. Една от тях е, че още на 15 години се е преместил от Единбург в Манчестър и че не е очаквал нещата да се развият така за него. Разказа ни и за финала на купата на ФА Къп, който дава старт на кариерата му. Титулярният защитник е пострадал и се е наложило Албистън да го замести. По време на мача дори вкарва гол, с който впечатлява всички. Имал е изключително голям късмет. Сподели ни и за времето, в което сър Алекс Фъргюсън му е бил треньор. Разказа ни, че сър Алекс наистина е живял за клуба. При грешки и несвършена работа им се е карал изключително много, но никога не ги е обиждал или хулил, а точно обратното – мотивирал ги е да дават най-доброто от себе си.
 
- Научи ли се да прави кисело мляко?
- О, да. Посещението ни в завода Лактима Балкан беше много забавно. Албистън се беше облякъл като работник. Служителите му показаха процеса на произвеждане на мляко, стъпка по стъпка. Дори самият той добавяше някои от съставките. Остана много впечатлен и доволен от уникалното преживяване… и напълно запознат, как се прави българско кисело мляко. 

- Какво му хареса в България?
- Остана много впечатлен от посрещането, което организирахме и отношението на хората в България. Особено много му хареса и българската кухня. Всеки ден опитваше различни традиционни ястия, като наблягаше на зеленчуковите гозби и салатите, тъй като се храни много здравословно. След разходката до Царевец беше  впечатлен от крепостта, от историята на България и Велико Търново.

- Хареса ли му шоуто на Царевец?
- Шоуто „Звук и Светлина“ му хареса изключително много, никога преди не беше виждал нещо подобно. Определено остана много приятно изненадан.

- Разкажете  повече за турнира, който беше проведен по време на събора?
- Турнирът за деца, лишени от родителски грижи, се проведе за девета поредна година и го организираме съвместно с община Велико Търново и Лактима Балкан. Иска ни се и другата година да можем да организираме 10ти юбилеен турнир, на който отново да поканим легенда от Манчестър Юнайтед. Децата живеят за този турнир и са много щастливи, че събитието го има. Още преди тазгодишния да приключи, започнаха да разпитват дали правим отново догодина. Целта на турнира е да „изведем“ децата от сивото ежедневие, което водят, да се чувстват като част от нас. Участваха 14 отбора, като имаше много оспорвани мачове. От най-малките спечели отборът на Килифарево.  От момичетата и големите момчета, спечелиха отборите на дом “Пеньо и Мария Велкови”, Велико Търново.

- Какви са плановете ви за следващата година?
- Оттук нататък ще започнем да посещаваме абсолютно всички домакински мачове на Манчестър Юнайтед. Ще има гидове, които да водят групите, като транспортът и престоят вече е предвиден. Догодина имаме намерение отново да организираме голям национален събор, на който да поканим още една легенда от Юнайтед. Ще продължаваме усилено с благотворителната си дейност. Предстои и да построим още няколко детски площадки, за да стимулираме интереса към спорта у децата. 

- Има ли тенденция за увеличаване на феновете на Юнайтед в България, говорим като членове на Официалния фен-клуб?
- Със сигурност има такава тенденция, тъй като има много желаещи да посетят мачовете на Олд Трафорд, а най-сигурният начин за гарантиране на присъствие на мачовете е именно чрез членство във фен клуба. Колкото повече членове имаме, толкова повече билети имаме за мачовете.  За тази година сме си поставили цел, да влезем в топ 10 на фен клубовете в света, за да разберат всички, че в България има истински фенове и Манчестър Юнайтед живее в България!

- Как ще приключи кампанията Манчестър Юнайтед в първенството?
- Силно се надяваме да влезем в топ 4. Имайки предвид множеството контузии и отсъствието на много основни играчи от играта, разчитаме на момчетата от школата. Надяваме се от там да излязат изключително големи имена, които да защитят позициите на Манчестър Юнайтед и които да заслужат истински да носят тази емблема на сърцето си!