Сакраменто Кингс разби като домакин Денвър Нъгетс с резултат 135:106 точки (32:35, 35:22, 39:29, 29:20) в среща от редовния сезон на НБА. Българската звезда Александър Везенков започна срещата на резервната скамейка, но се появи в края на първата четвърт, като се отчете с отлична игра, реализира две тройки и направи една асистенция за общо 15:35 минути на паркета. 

Снимки: БТА / BTA
21 снимки

Българинът остана на паркета до средата на втората четвърт, като имаше заслуга за обрата, който „кралете“ постигнаха, отбелазвайки шест точки. Везенков се появи и през второто полувреме, когато неговият отбор доминираше тотално над шамипоните и допринесе с доброто си представяне за победата на домакините. В последната четвърт българинът съумя да направи и първата си асистенция в мача.

Везенков вкара две далечни стрелби от четири опита, а общата успеваемост на стрелбата му бе 2/7. Той добави една асистенция и една открадната топка към статистиката си, като записа и две лични нарушения. При неговия престой на игрището Сакраменто бе +20, като единствено Де'Арън Фокс бе с по-добри показатели в това отношение (+26).

С пореден "трипъл-дабъл" се отчете звездата на Сакраменто Сабонис - 17 точки, 17 борби и 10 асистенции, а най-резултатен за домакините стана Малик Монк с 23 точки. Кийгън Мъри добави 17, а Де'Арън Фокс записа "дабъл-дабъл" с 15 точки и десет асистенции. Добре се включи от пейката и Трей Лайлс също с 15 точки.

За гостите от Денвър Никола Йокич записа 23 точки, 8 борби и 7 асистенции, а 14 точки добави Аарън Гордън.

В класирането Сакраменто е седми на Запад с баланс от 30 победи и 21 загуби, докато Денвър остава втори в същата конференция с актив от 36 успеха и 17 поражения. За Везенков и компания предстои гостуване на Оклахома Сити Тъндър на 11 февруари, неделя, от 22:00 часа българско време, а шампионите пътуват за среща с Милуоки Бъкс на 13 февруари, вторник, от 03:00 часа сутринта.

Треньорът на домакините от Сакраменто Майк Браун, остави Везенков на пейката за началото на двубоя, в който стартираха Харисън Барнс и Кийгън Мъри по крилата, Домантак Сабонис бе в центъра, а напред действаха гардовете Кевин Хъртър и Ди'Аарън Фокс.

От другата страна на паркета Майкъл Малоун заложи на стартова петица в лицето на Пейтън Уотсън, Аарън Гордън, звездата Никола Йокич, Джъстин Холидей и Джамал Мъри.

Първата четвърт не мина по вкуса на „кралете“, които рано изостанаха с шест точки, но след ранно прекъсване, поискано от Майк Браун, те се завърнаха и съумяха да изравнят резултата. Равностойното темпо се поддържаше в следващите минути, като към края на частта се появи и Александър Везенков с първия си престой в срещата, който бе ознаменуван с тройка, с която изравни резултата при 25:25. Последва серия от осем поредни точки за Нъгетс, но последните 60 секунди бяха с превес за домакините, когато с ключови тройки се отчетоха Трей Лайълс и Малик Монк. Това остави Сакраменто близо до съперника, който имаш аванс от 35:52 след първите 12 минути.

Сакраменто Кингс - Денвър Нъгетс / НБА, редовен сезон, 10.02.2024 г.

източник: Снимки: БТА / BTA

Везенков остана и за началото на втората част, която бе открита именно с негова точна стрелба от тройката. "Кралете" съвсем скоро стигнаха и до обрат, като в неговата основа бе страхотното представяне на Домантас Сабонис, който показа добра ефективност под коша и направи две впечатляващи забивки. Малик Монк също направи впечатляващо представяне и пръв сред своите съотборници мина прага от десет точки, като добави и по една асистенция и борба. Това даде страхотен импулс в играта на домакините, които продължиха да увеличават преднината си до края на полувремето и успяха да се оттеглят на паузата между втората и третата част при внушителната преднина от 67:57.

Сакраменто Кингс - Денвър Нъгетс 135:106 точки / НБА, редовен сезон, 10.02.2024 г.

източник: Снимки: БТА / BTA

Везенков обаче се изгуби на паркета и след таймаут, поискан от Майк Браун в средата на втората четвърт, той бе заменен. Така българинът записа при първия си престой 6 точки в рамките на 8 минути и 29 секунди.

Началото на второто полувреме беше страхотно за домакините, които увеличиха бързо аванса си на 74:61. Дори в един период „кралете“ поведоха с 15 точки, като в следващите минути разликата се запазваше в този диапазон. В последните минути на третата четвърт се появи и Александър Везенков, който до края на откриващата четвърт на второто полувреме не успя да се разпише, но неговите съотборници направахо размазмаха Йокич и компания - 106:86.

Шампионите тотално рухнаха в началото на последната четвърт, когато „кралете“ отбелязаха и получиха правото да изпълнят един наказателен удар, като след това добавиха и още две точни стрелби. Втората бе тройка на украинеца Алекс Лен, който също приближи двуцифрения резултат, отбелязвайки своята седма точка. Така разликата набъбна до цели 28 точки, а дори неколкократно дистанцията мина 30 пункта. Малко преди края играта напусна окончателно и Александър Везенков, който не се разписа при втория си престой, но откри асистентката си сметка. Малко след това той беше заменен и не се появи повече в игра.