Два безспорно големи отбора, двама наистина успели мениджъри и един мач, който си заслужава: Манчестър Юнайтед – Челси. Черешката на тортата на 9-я кръг във Висшата лига не е за изпускане, а най-съществен интерес в нея буди сблъсъкът между мениджърите Луис ван Гаал и Жозе Моуриньо.

Фигури, за които говорят резултатите, цифрите, статистиката, успехите на водените от тях отбори, любовта, а и омразата на феновете. За някои този мач ще бъде нещо като битка между ученика и учителя, а за други – титаничен дуел на характери. И двете позиции изглеждат правдиви.

Пътят на Моу и Ван Гаал се пресича преди цели 17 години, когато холандецът, впечатлен от личностните качества на португалеца, го кани в екипа си в Барселона. След няколко сезона на добре свършена работа обаче, през 2000-а година Моуриньо поема към Бенфика. А от там лека-полека започва неговото издигане, за да може днес да си позволи да се зове Специалния, Единствения, Щастливия…

По-интересна обаче е позицията на Ван Гаал, който неотдавна споделя, че не той е изградил Моуриньо като треньор. Холандският специалист споделя скромно, че амбицията и талантът са довели Жозе до големите успехи.

Едно е сигурно. Моуриньо изпитва уважение към Ван Гаал, а потвърждението на тази теза идва от поведението, което показа Специалния в дните преди мача. Португалецът не си позволи нито за миг тънки подмятания към лагера на „червените дяволи“, не поде психологическа война, което е типично в неговия стил. Напротив, запази добрия тон. На свой ред, мениджърът на тима от Театъра на мечтите сподели, че дори Моу да се бе опитал да влезе в подобен тон, той е нямало как да се подаде, просто защото е изградил железен щит в годините.

Така Железният човек отклони всякакви евентуални спекулации, запазвайки съсредоточеност преди сблъсъка.

Ван Гаал демонстрира спокойствие, като че ли е присъщо на неговия треньорски нрав. Той мисли за представянето на тима си и не хаби енергия в странични детайли. Очевидно специалистът крои тактики как да противодейства на стила, който налага Моуриньо, а дали ще има успех, предстои да стане ясно. Ван Гаал обаче познава отлично похватите на приятеля си. Преди време заяви: „Между моите отбори и тези на Жозе съществува проста разлика, която се състои в следното – съставите на Жозе печелят, а моите го правят с хубава игра. Моят начин е по-сложният“.

Дали Специалния обаче няма да поднесе специална изненада на Юнайтед и Луис ван Гаал, ще стане ясно след часове.

Статистиката обаче е категорична, че в последните 6 мача между Челси и Манчестър Юнайтед във всички турнири, „сините“ от Лондон нямат загуба. 4 победи и 2 равенства. Цифрите вероятно смущават щаба от Театъра на мечтите, който ще се изправи освен срещу добре подготвените играчи на Жозе, и срещу сухата статистика.

Преди срещата пък временното класиране във Висшата лига е оглавявано от Челси, който гледа от високо с 22 точки. В същото време „дяволите“ притежават актив с 10 по-малко пункта и заемат 8-о място.

Двубоят е с начален част 18.00 и може да го проследите в ефира на ДИЕМА, както и в GONG PLAY.