Личността на Жозе Моуриньо е сред най-интересните в света на футбола. Безспорно успял, с особен и дори сприхав нрав, леко сърдит, Специалния винаги се оказва в центъра на вниманието. И това е обяснимо. Боготворен от едни и силно мразен от други, португалецът умее да провокира полярни емоции и силни чувства. Крайностите всъщност са негова природа.

Почти преди година Жозе се раздели с „голямата си любов“ Челси, но остана да присъства дейно в живота на Висшата лига. Специалистът пое Манчестър Юнайтед, а преди броени дни се изправи срещу „сините“ от Лондон. Завръщането на „Стамфорд Бридж“ обаче бе болезнено за Моуриньо. Неговите „червени дяволи“ претърпяха тежко поражение с 0:4 от бившия му тим. А коментарите след двубоя бяха все така емоционални, както и преди самата среща.

Моуриньо има 4 дни да се защити от обвиненията на ФА

Сякаш това е орисията на Единствения и около него няма как да е спокойно. Темерут, кибритлия…Жозе дава много поводи за анализи и на специалистите изучаващи човешката душа и поведение. Неслучайно след раздялата с Челси психологът и психотерапевт Дон Макперсън сподели своята професионална гледна точка за краха в отношенията между двете страни. Той обясни от научна гледна точка някои механизми в поведението на Специалния, като посочи и причините, довели до раздялата с Челси.

Моуриньо: Животът ми е в Манчестър е истинско бедствие

„Жозе Моуриньо ме очарова. Той е един от най-добрите мениджъри в света. Но ми прилича на човек, който е лишен от енергия“, казва Макперсън в специално изявление през декември 2015-а и продължава: „Ако разгледаме мозъка като резервоар за гориво, червената лампа при Моуриньо свети. Мозъкът не може да работи, ако няма енергия. За Жозе горивото (енергията) бяха победите на Челси“.

„Мозъкът на Жозе прилича на прегрял двигател. Той не го подхранваше достатъчно и го остави на резерва. Явно е, че Моуриньо нямаше с кого да разговаря за проблема. Някой професионалист, на когото да се довери и да отпусне напрежението. Дори да споделя с някого от своето семейство, проблемът няма как да бъде решен, просто защото този човек му е близък и гледната му точка няма да е съвсем меродавна“, добавя Макперсън.

Най-тежките загуби на Жозе и Юнайтед

„И какво се случва? Когато не говориш, всичко остава в теб. Очевидно така стана и с Моуриньо. В продължение на няколко седмици той даваше признаци на човек, страдащ от крайна умора, а всяка следваща загуба забиваше нов пирон и задълбочаваше душевния му проблем“.

„Основната причина хората да постъпват по глупав начин е голямото напрежение. То играе блокираща роля за мозъка и така се стига до кризисни ситуации. Когато се загуби естественият баланс, всичко отива в лоша посока. Това бе и причината Моуриьно да влоши отношенията си с голяма част от играчите си“, допълва специалистът.

Четирима на дузпата в Юнайтед, Моу ги маха януари

„Моуриньо работеше здраво, за да скрие своя стрес от хората, от играчите, от всички. Той обаче беше в лошо настроение или пък отказваше да говори. Беше загубил своята енергия“.

„В действителност всички човешки същества подсъзнателно показват своите истински чувства и емоции, без да знаят, че го правят“, завърши Дон Макперсън.