Мидълзбро нанесе първото голямо разочарование за Манчестър Юнайтед през настоящия сезон, като насред „Олд Трафорд“ го изхвърли от турнира за Купата на Лигата. Срещата от 4-ия кръг на надпреварата се нуждаеше не от 90, а от 120 минути футбол и драматични изпълнения от бялата точка, за да реши кой ще стигне до 1/4-финалите.

Никой обаче не очакваше, че грешниците за Юнайтед ще бъдат опитни фигури като Уейн Рууни, Майкъл Карик и Ашли Йънг, чийто решителни пропуски при дузпите придвижиха Боро напред. Трябва обаче да се отчете и страхотната игра на вратаря Томас Мехиас, който спаси няколко опасни ситуации в хода на мача, а после хвана и ударите на Рууни и Йънг, за да оформи успеха с 3:1.

Юнайтед не предложи кой знае какво на феновете си в първите минути на мача, дори тъкмо обратното – в 16-ата минута Боро стигна до корнер отляво, който не бе изчистен много добре от защитата на домакините. Топката бе върната балонно към вратарското поле, където Емилио Нсуе опита безуспешно задна ножица. Той обаче успя да насочи топката към Джордж Френд, чийто удар от 1-2 метра попадна право в тялото на Серхио Ромеро.

Последва дълъг период от време, в който атаките на Юнайтед се разбиваха една след друга в защитния вал на Мидълзбро. Единственият що-годе приличен шанс се откри пред Маруан Фелаини в 41-ата минута, когато белгиецът овладя на гърди в наказателното поле след дълъг пас на Дейли Блинд. Той нагласи топката на десния си крак и от 6-7 метра шутира към близкия ъгъл, ала защитник на противника блокира.

Мидъдзбро отново застраши вратата на Юнайтед в 43-ата, когато Стюърт Даунинг отправи много силен далечен шут към вратата на Ромеро. Топката щеше да влети под гредата, ако аржентинският страж не я боксира с една ръка.

Уейн Рууни се появи в игра на полувремето и това донякъде раздвижи играта в атака за „червените дяволи“. Те можеха да открият куриозно в 53-ата минута, когато Депай наглед стреля не много успешно отдалеч, ала вратарят Мехиас Томас изтърва кълбото. То тръгна заплашително към десния му ъгъл, преди испанецът все пак да поправи грешката си.

Мидълзбро на свой ред изпита огромно огорчение в 58-ата, когато автогол на Дейли Блинд беше отменен заради засада на Кике. Испанецът получи чудесен пас с пета и останал сам срещу вратаря отляво шутира и нацели далечната греда. Топката отскочи и отиде при Блинд, който по невероятен начин я прати в мрежата си. Флагът на страничният съдия обаче вече бе вдигнат, тъй като Кике бе зад предпоследния в отбрана за Юнайтед в момента на паса.

В средата на второто полувреме вратарят на „червените дяволи“ Серхио Ромери също бе на сантиметри да подари гол за противника, след като не можа да укроти подаване на Блинд непосредствено пред вратата си. За негов късмет топката се изтърколи в корнер.

В последните секунди от редовното време положенията се редяха едно след друго. Първо в 89-ата Ашли Йънг центрира отляво, а при далечната греда Джеси Лингард засече от воле в близкия ъгъл, но Мехиас съумя да боксира. Още преди да е изтекла минутата Грант Ледбитър бе изведен сам срещу Ромеро и реши да го прехвърля. Изпълнението му обаче бе крайно не успешно и попадна в ръцете на вратаря.

Той трябваше да се намесва и във втората минута от продължението, когато лошо изчистена топка от защитата пред него попадна у Даунинг. Последният шутира по земя от границата на наказателното поле, ала Ромеро реагира светкавично и с плонж боксира встрани.

В продълженията инициативата изцяло беше в ръцете на Юнайтед, който обаче особено през второто от тях пропусна редица положения да реши мача. Първо Андреас Перейра прати далечен шут на по-малко от половин метър покрай дясната греда, а малко след него, в 118-ата минута Антони Марсиал пропусна с плонж да порази опразнетата врата. В последната минута Маруан Фелаини бе оставен непокрит да засече центриране само за да прати топката над гредата.

Жребият при дузпите отреди първи да бият Мидълзро и Ледбитър започна по категоричен начин с шут под гредата. На другият полюс беше Рууни, който опита да намери долния десен ъгъл, ала Мехиас отрази удара му. Дейв Нюджънт поддаде под напрежението да даде аванс на тима си и Ромеро хвана изстрела му. Младият Перейра изравни резултата, а Стюърт Даунинг с мощна тупалка до лявата греда вкара третия удар за гостите. Майкъл Карик постави Юнайтед в много трудно положение, изпращайки топката над гредата, докато Бен Гибсън вкара за 3:1. Ашли Йънг трябваше на всяка цена да реализира след него, за да съхрани шансовете на отбора си, но Мехиас пак се хвърли към долния десен ъгъл парира слабия шут на крилото.