Луис ван Гаал вече от няколко дни не е мениджър на Манчестър Юнайтед, след като в понеделник клубът обяви раздялата си с 64-годишния холандец. Треньорът може и да донесе 12-ата ФА Къп във витрината на „червените дяволи“, но по общото мнение на феновете неговият 2-годишен престой може да бъде определен като провал.

Много по-важно от трофея бе трагичното представяне на Юнайтед в Шампионската лига през отминалата кампания. Тимът не можа да прескочи груповата фаза на турнира, макар да не бе в една от най-страшните групи. Манчестърци изпревариха единствено ЦСКА Москва, като позволиха на ПСВ Айндховен и Волфсбург да стигнат до фазата на елиминациите. Впоследствие нещата не се развиха добре и в Лига Европа, където отборът отпадна в 1/16-финален сблъсък срещу големия враг Ливърпул.

10-те най-срамни резултата на Ван Гаал в Юнайтед

Това обаче далеч не бяха всички негативни мигове, които Ван Гаал донесе на клуба през сезон 2015/2016. Колегите от английските медии направиха извадка с някои от най-запомнящите се от тях.

10. Първата загуба във Висшата лига на „Стейдиъм ъф Лайт“

Откакто Съндърланд се премести в настоящия си дом през 1997 година, тимът никога не бе успявал да пребори Юнайтед там. Винаги „червените дяволи“ стигаха поне до точка. През февруари бе сложен край на традицията с поражение 1:2.

9. Първи дубъл на Саутхемптън над Юнайтед

Късният гол с глава на Чарли Остин подсигури първият дубъл от победи на Саутхемптън над Юнайтед. Нападателят донесе победата с 1:0 над „Олд Трафорд“, с която прекъсна 27-годишната серия на манчестърци без загуба у дома срещу „светците“.

8. Най-слаб точков актив след 23 кръга във Висшата лига

Манчестър Юнайтед имаше едва 37 точки на сметката си след 23-ия кръг в първенството. Никога преди клубът не е имал толкова слабо представяне след изиграването на толкова на брой мачове.

7. Първа загуба на „Боксинг Дей“ от 13 години насам

Победата на Стоук Сити с 2:0 над Юнайтед бе нещо нечувано. Предишното поражение на Юнайтед на същия ден датира от 2002 година.

6. Серия от 8 мача без успех във всички турнири

Споменатото по-горе поражение от Стоук бе по средата на негативната поредица за „червените дяволи.“ Тя започна с равенство срещу ПСВ в Шампионската лига и завърши с реми срещу Челси.

5. Три последователни загуби от Суонси Сити

Головете на Андре Аю и Бафетимби Гомис през август донесоха третия пореден успех на „лебедите“ над рекордьора по титли от Висшата лига. Преди това Суонси постигна дубъл срещу Юнайтед през сезон 2014/2015.

4. Първа загуба от Норич у дома от 26 години

Изпадналият Норич за последно бе печелил на „Олд Трафорд“ през 1989 година, ала през декември се наложи с 2:1. Резултатът не промени особено съдбата на „канарчетата“, ала със сигурност бе още един жесток удар по реномето на Ван Гаал.

3. Първа загуба във Висшата лига на „Дъ Хоутърнс“

Уест Бромич трепери всеки път, когато Юнайтед им гостува. В 9-те си предишни мача от Висшата лига на „Дъ Хоутърнс“ „дроздовете“ бяха завоювали само 2 точки. Десетият двубой обаче се оказа щастлив за тях – победа с 1:0.

2. В серия от 12 мача трагичният Вила взе само 2 точки по-малко от Юнайтед

В периода между 5 декември и 13 февруари гръмко катастрофиралият Астън Вила спечели 11 точки от 12-те срещи, които игра. По същото време Юнайтед завоюва 13, което не е особено качествен атестат.

1. Най-ниска средна резултатност във Висшата лига

Юнайтед завърши сезона със средно по 1,29 гола на мач. Това е най-слабото постижение на клуба от сезон 1989/1990 насам.